Sa te Lynch pe bot altadata…

eraserhead-full.jpg

De vreo doua zile ma tot razboiesc cu un foarte bun prieten pe diverse teme ce tin de cinematografie. (El castiga mereu, nici nu se pune problema, pentru ca e specialist pe felia lui.) Ieri, dupa ce eram hyper pentru ca vazusem Wild at Heart (film bun de altfel, chiar imi pastrez opinia pana la capat, desi mi-ar placea inainte de toate sa fac o reclamatie la aia de la antena 1 pentru peste 20 de minute de publicitate) el imi zice mie ‘stii ce, uite-te la Eraserhead’.

Ok, zis si facut, calcand in picioare regulile bunului simt si pe cele etice care-ti spun ca e bine sa pastrezi relatia legala ‘producator-consumator’, dau drumu la un torent si in doua ore sint ‘pe felie’.

Eraserhead este un brain-damage. Daca sinteti sadici si simtiti vreodata nevoia sa primiti vreo doi pumni in plina figura, mai bine va uitati la Eraserhead. Daca aveti chef de o betie crunta, mai bine conservati ficatul si va uitati la Eraserhead. Daca va trazneste nevoia de halucinogene, mai bine va uitati la Eraserhead, ca oricum aveti nevoie de nervi tari.

Dincolo de evidenta si mult spoiler-ita pe imdb (ca tot nu pot sa scap de nenorocirea asta de site) ‘critica la adresa unei societati artificiale’, Eraserhead e genul de film 100% pe gustul meu. Dialoguri aproape inexistente, black & white si accentul pus pe mimica fetei, pe gesturi si pe obiectele din jur.

Dincolo de astea, efectul-soc este produs de copilul nascut prematur si de plansul lui ucigator… La nivel psihic, aici a lovit mr. Lynch din plin. Dupa cum stim cu totii, la nastere, plansul copilului este cel care confirma viata. Iar filmul asta este o confirmare disperata a vietii intr-un mediu artificial si industrializat.

Finalul este asa cum este, nicidecum un happy-end, ci un sfarsit trist si realist.

Tehnologia ne omoara pe toti, there’s no way out.

In plus, concluzia serii este ca m-am speriat teribil de faptul ca abia acum incep sa realizez cat de mult a progresat omenirea. Fara sa exageram, oamenii sint din ce in ce mai destepti. Asta pentru ca se adapteaza la vremurile in care traiesc. Vremuri care cer asta… un iq din ce in ce mai mare… incet dar sigur, o sa fim cu totii niste brainiaci.

Cam atat, va multumesc pentru atentie si va mai astept.

He he he…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s