Sa te Lynch pe bot altadata (part II)

„People are frightened by things they cannot understand” 

Tocmai ce m-am uitat la ‘The Elephant Man’.  Pentru ca eram curioasa, si pentru ca desigur, era un alt Lynch.

O poveste impresionanta, emotionanta, si totodata inspirata dintr-un caz real. Povestea unui om suferind de o malformatie ciudata si urata la vedere.

Ca tot ma preocupau lucrurile morale si imorale ieri noapte, filmul asta pune punctual pe i. I-ul din ‘imoral’, desigur.

Alb-Negru, Anthony Hopkins, si desigur cateva scene grozave care iti fura o lacrima-doua-trei. Sint cateva reminescente din ‘Eraserhead’, e clar ca inca nu a renuntat la a insista pe ascpectul de ‘industrial’. Fabrici, aburi, fum… al doilea lung metraj al lui David Lynch, regizorul.

Mie personal mi s-a parut un fel de teaser placut in cele din urma. Nimic de ridicat in slavi insa, atata timp cat scopul este exploatarea.

Sa fim seriosi… este o poveste disturbing, despre cum un defect fizic te poate exclude din societate, si cu toate ca esti exclus, societatea te exploateaza la maxim. Ma refer desigur la inceputul filmului, cand Omul-Elefant era o simpla distractie pentru amatorii de circ. Scene ca astea mai sint. Si nu numai.

De ce e teasing? Pentru ca genu’ asta de filme te ‘exploateaza’ sentimental pe tine, cel care te uiti la productia asta. Imi pare pur si simplu imposibil sa existe vreun om care sa nu fie impresionat de ‘The Elephant Man’.

Si atunci what is the point? Cum ar trebui sa te simti dup ace vezi un asemenea film? Ar trebui sa devii un om mai bun? Sa te uiti la cel de langa tine si sa-i ierti automat toate pacatele? Sa te impaci cu toti dusmanii? Sa faci donatii caritabile considerabile?

Sau cel putin sa-i multumesti Celui de Sus ca esti un om sanatos… fizic sanatos…

I don’t know… Eu cred ca Viata te instruieste perfect si iti ofera nenumarate ‘ocazii’ in care ai vrea din tot sufletu’ sa faci toate cele de mai sus.

Asa ca i’m sorry, but i don’t need no film to melt my leaden heart, mr. Lynch.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s