Ro în presa franceză

Azi voiam să ignor complet tămbălăul cu alegerile prezidențiale şi referendumul (aşa cum am ignorat şi alte bombe de-a lungul timpului cum ar fi ziua în care Michael Jackson a trecut în lumea, zice-se a drepților) pentru că şi-aşa toată lumea trîmbițează pe toate canalele şi prin toate ziarele, pe toate străzile şi prin toate sufrageriile şi pe toate liniile telefonice… e o psihoză generală la care de obicei refuz să particip.

A, destest şi gogoşelele cu “politica este o realitate care nu poate fi ignorată, nu putem să fim pasivi, nu putem să ignorăm perspectiva asta”, gogoşică care apare inclusiv în presa culturală. Eu nu sînt pasivă şi nu ignor, dar nici nu sînt pentru inserarea unei opțiuni politice într-un articol a cărui miză ar trebui să fie una neutră.

Trecînd la lucruri mai amuzante, aş fi vrut să scriu despre Moartea lui Bunny Munro de Nick Cave, carte care face ceva vîlvă prin presa culturală internațională şi care a apărut evident şi la noi. Dar după cum e zi de pîine şi circ şi după cum presa la noi în campania asta electorală a cam luat-o razna, am zis să arunc un ochi critic prin presa franceză, aşa, de amuzament, ca o lectură frumoasă de destindere.
Voilà cam ce a apărut azi în presa franceză:

Le Figaro loveşte cu un titlu impresionant: Romînii la urne pentru a ieşi din criză, sub care se derulează o poză superbă cu figura expresivă a preşedintelui Traian Băsescu. Poza ca poza, da’ mie-mi place cum începe articolul: Quel que soit le vainqueur, il héritera d’un cadeau empoisonné : une instabilité politique qui menace de devenir chronique, doublée d’une récession qui a contraint Bucarest à appeler au secours le FMI. Pe scurt, oricine-ai fi tu, viitorul preşedinte al Ro, lucrurile sînt şubrede. Altă chestie care merită punctată, Après plusieurs années de surchauffe, la Roumanie est entrée en récession. Avec une chute du PIB d’environ 8 %, elle est l’un des pays d’Europe de l’Est les plus affectés par la crise. En moins d’un an, le taux de chômage a doublé et, depuis trois mois, grèves et manifestations se multiplient pour dénoncer les restrictions et l’impéritie des élites dirigeantes.
La care un stimabil cornibert scrie în secțiunea de comentarii : Voici encore un exemple des poids morts de l’Union ; Instabilité politique, économie en ruine, population atone après des décénnies de communisme …. comment faire avancer la machine avec de tels partenaires.De toute façon l’entrée massive des derniers membres est une erreur de l’histoire !
Acum eu nu ştiu dacă imaginea asta de țară-aproape-bananieră de la periferia Europei e în vogă în afara granțelor dar CÎCAT ! erreur de l’histoire ? De cînd puii mei sîntem o țărişoară parazitară în UE de care se împiedică marele progres ? Ce puii mei e asta ? Cine e cornibert ăsta ?! Who the fuck is fucking cornibert ?!
Link

În Le Monde avem un articol drăguț care prezintă cîțiva dintre candidații la preşedenție semnat Mirel Bran.
Link

În Libération un articol simpatic cu o poză simpatică şi cu un titlu enervant. Unde puii mei este această Roumanie frappée par la crise cînd eu stau minute în şir la coadă în Carrefour ori de cîte ori mă duc să-mi iau pîine şi altele… HELLOOOOOOOO!!!:
Link
A propos, citiți comentariile că sînt prea simpatice, o să vă apuce, poate, toți dracii…

În Le Nouvel Observateur puteți să citiți despre Le combat des coqs unde les deux coqs sont Traian Băsescu et Mircea Geoană.
Link
Lectură şi nervi plăcuți.

Totuşi întrebarea mea e de ce jurnaliştii lu’ Peşte nu fac o ediție specială în care să pună în discuție totuşi reacțiile astea din presa internațională care sînt STRIDENTE… Bine că cotcodăcesc despre secția de votare din Cucuieții din Deal şi despre autobuzele electorale…
Da, mai bine scriam despre Bunny Munro !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s