De ce sîntem unde sîntem

Ok m-am convins. Generaţia mea, asta tînără, suferă de ceea ce o să numesc aici, acum, în premieră absolută dar mai ales pentru posteritate sindromul eternei pubertăţi.

Asta se vede peste tot. În cum se îmbracă, în ce citesc, în ce muzică ascultă sau nu ascultă. În cum se poartă. O Doamne! Fiecare conversaţie este un flirt inocent, stîngaci, interminabil. Nu, nu este nici pe departe unul inteligent… este pur şi simplu un flirt de copil inocent la care eu ştiu că nimeni nu va renunţa vreodată. Sau cînd o veţi face, va fi prea tîrziu.

Asta nu e nimic… am mai scris eu că Generaţia Moş Crăciun în sfîrşit îşi cere drepturile, dar dacă ne-am apuca să scobim cu toţii după rădăcinile acestei oarecum noi forme de retardare am vedea că ele nu vin chiar de-acum… ba sînt chiar o constant îngrijorătoare cel puţin de vreo 10 ani încoace, dacă nu şi mai mult.

Şi se vede şi în tot ce-au scris ai noştri tineri de prin 2000 încoace în materie de proză. În cea mai mare parte numai maculatură. Maculatură pentru boala asta nouă şi dureroasă pentru cei care nu au fost contaminaţi. Romanele astea din ultima vreme care au apărut ca ciupercile în vremea ţepei editoriale număru’ unu numită colecţia Ego-Proză, cît şi ecoul pe care Ego-Proză l-a plantat cel puţin la nivel psihologic (sau cîcat, o să caut explicaţia mai în amănunt într-o zi cînd chiar o să am chef) şi care se mai “aude” şi azi mă înfurie în ultimul hal. Nici măcar nu mai e amuzant, e deja deranjant. Cu ce se ocupă prozatorii tineri şi care sînt subiectele lor. Puţine şi redundante: droguri, boli, terorişti şi sex. Şi sex. Ah da, şi bineînţeles, sex. Mult sex. Cît de mult sex se poate. Cît poate să ducă cititorul. Sau scriitorul. Sau opera în sine prin conştiinţa ei autonomă. Munţi şi munţi de filme porno povestite. Şi în afară de asta nimic. Nimic serios. Detalii de rahat dar niciodată o privire de ansamblu. Ochelarii ăştia de cal mă termină. Eu m-am săturat.

Faza naşpa e că nu vine odată cineva să pună punct şaradei ăsteia. Ba din contră. Apar indivizi în mediu on-line (precum controversatul kaos)şi nu numai care nu fac altceva decît să întreţină pubertatea asta veşnică în care ne aflăm.

Oare cînd dracu’ se va termina?!

5 gânduri despre &8222;De ce sîntem unde sîntem&8221;

 1. @ jesus chrisler- măi dragă, întîmplător nu e una dintre postările mele senile. Ba chiar am spus lucrurile la modul cel mai clar, de ce te faci că nu înţelegi? În altă ordine de idei kaos ar fi putut să aibă şi 2000 de ani, bine că ai ţinut să-l dai de gol că are 43, e irelevant.
  @ irikka- nu te impacienta. Nimic nu ne va atinge. Gîndeşte-te doar… nu intrăm în horă dar nici nu lătrăm la ea, o, siguranţă tristă a imunităţii!
  p.s. sînt atît de obosită…

  • Arta, sau literatura, se face cu chin şi sârguinţă şi numai prin sacrificiu. Şi cu depăşirea orgoliului. O frază reuşită te poate măcina săptămni în şir. O poezie bună iese cam după minimum 10 încercări, care toate ar fi bine să rămână în caietul personal. Asta dacă deţii un asemenea instrument de lucru…
   Nu mi-am bătut prea mult capul cu literatura auto-referenţială din ultimii 10 ani. Or fi grozavi, dar într-o direcţie care pe mine lasă rece. Nu se mai tratează subiecte mari, subiecte dureroase, subiecte care contează: dreptate, adevăr, iubire, libertate. Nu se mai discută umanul, sau ce a mai rămas din el. Se întreţine o vânzoleală biologică. Aşa vremi, aşa oameni. Scriitori trebuie să ajungă la esenţe, să le desconspire. Să vadă şi să întrevadă. Şi câte şi mai câte ar mai fi de zis…
   E clar: fără cultura clasică am fi morţi.

   • @ ştefan: sorry, eu din puţina mea experienţă nu cred în poezia “lucrată” pe baza a o sută de mii de versiuni. Dar na, asta e o teorie personală pe care pun pariu că a susţinut-o cineva înaintea mea (Aşa e cu toată teoria asta literară. Sînt 4-5 idei reluate la nesfîrşit sub alte forme. )
    În rest, da. Fără cultură clasică am fi morţi şi da, nu există teme şi subiecte mari tratate cu seriozitate în literatura ultimilor ani. Vezi explicaţia mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s