Devreme

Pe cât de trist se petrec lucrurile în România când vine vorba de studiul limbii şi al culturii noastre, pe atât de dezolant se petrec ele şi în afara graniţelor.

Putem vorbi despre Pessoa şi Camões, despre Cervantes sau despre José Cela. Putem desigur vorbi de Dante până murim şi apoi într-o altă viaţă vorbim despre Orlando Furioso al lui Ariosto . Dar despre scriitorii români nimeni n-a auzit nimic. Niciodată. E un mare mister. Există ei sau nu există ? Rar, câte-o traducere mai apare pe vreun raft din librăriile franceze. Promovarea e 0 şi exemplarele sînt puţine. Şi-apoi cine naiba ar citi literatură românească şi de ce, căci ce delicii culturale şi nu numai poate oferi ţara asta străinilor şi la ce foloseşte limba română în afara României ?

Sînt masterandă în studii romane. La un seminar, aud cum profesorul se scuză că nu are niciun exemplu din literatura română, căci nu l-a interesat vreodată în mod special literatura asta. Iar dacă mă duc dezamăgită la coordonatorul masterului mi se spune că ei, profesoraşii, nu pot fi pluridisciplinari. Desigur, nu e ca şi când studiile romane ar presupune implicit să fii pluridisciplinar. Şi în plus, o lectură de weekend al vreounui roman de Cărtărescu este o muncă asiduă de aprofundare şi un exemplu de pluridisciplinaritate.

Încă este devreme. Să mai aşteptăm puţin, să mai traducem naibii nişte cărţi (unde ?) să mai promovăm din când în când literatura asta care de la an la an parcă îşi dă duhul. Să mai reedităm nişte cărţi pe la noi, prin ţara noastră cea de toate zilele, să nu le lăsăm să se piardă. Să mai şi scriem.
Şi toate astea fără să ne lăsăm doborîţi de anumiţi cretini, de anumite lipsuri, de mustrări de conştiinţă, de neputinţă şi de alte alea. Şi mai ales să avem răbdare, căci numai timpul va decide dacă merităm sau nu un loc pe undeva.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Devreme&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s